Jedzenie liofilizowane

Kiedy wyruszamy na kilkudniową wspinaczkę, długą wyprawę czy wielodniowy rejs niebagatelną kwestię stanowi zapewnienie wyżywienia dla ekipy, takiego które będzie łatwe w przygotowaniu, smaczne, lekkie i zapewni odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, tak abyśmy mieli siłę i energię niezbędną do realizowania czekających nas wyzwań.

Żywność liofilizowana pozwala zaspokoić wszystkie te potrzeby naraz. Liofilizacja jest procesem, w którym usuwa się praktycznie całą wodę z żywności. Dzięki takiemu przygotowaniu jedzenie liofilizowane staje się niezwykle lekkie, odporne na procesy psucia żywności a jednocześnie posiada pełne wartości odżywcze, aromat i smak.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz

Liofilizaty pakowane są zazwyczaj w hermetyczne opakowania, które często służą również do przygotowania sycącego dania. W większości przypadków, porcję jedzenia liofilizowanego wystarczy zalać wrzącą wodą w opakowaniu odczekać kilkanaście minut i możemy cieszyć się smacznym posiłkiem. Nie musimy przy tym użyć ani zabrudzić menażki, talerza turystycznego ani innych turystycznych naczyń. Jeśli mamy za sobą całodniowa wspinaczkę, trekking lub inną aktywność, która wymagała od nas znacznego nakładu energii, szybkie przygotowanie sycącego i ciepłego posiłku stanowi doskonałe rozwiązanie.

Żywność liofilizowana takich marek jak Travellunch czy Trek’N Eat jest również łatwa i poręczna w transporcie, porcje lioflilizatów są lekkie, ze 150 gramów żywności liofilizowanej można przygotować pełnowartościowe danie obiadowe dla jednej osoby. Niska waga liofilizatów pozwala zapewnić wyżywienia nawet na dłuższą wyprawę, tak aby plecak dało się zapakować i unieść. Do korzystania z tej formy żywności turystycznej nie są potrzebne dodatkowe naczynia biwakowe, a także talerze na biwak.