Trek'N Eat Tikka Masala 150g - danie liofilizowane
Trek’n Eat tym razem zabiera nas na kulinarną wycieczkę do Indii, w świat aromatycznych mocnych przypraw. Danie Tikka Masala składa się z kawałków kurczaka marynowanych w jogurcie, podanego w pikantnym sosie pomidorowym z ryżem. Dania liofilizowane nie tylko zapewnią smaczne uzupełnienie energii, ale także skutecznie zmniejszą bagaż podczas wypraw, gdy ważny jest każdy gram niesiony na plecach.
Skład: 46% ryż, 14% mięso drobiowe, tłuszcz palmowy, cebula, laktoza, pomidory, sól spożywcza, białko mleka, przyprawy, czosnek, aromat naturalny, imbir, maltodekkstryna, cukier, karmel, środek zagęszczający, mączka guar
Przyrządzanie:
Zawartość opakowania zalać wrzątkiem 320 ml i pozostawić do napęcznienia przez ok. 8 minut.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Zalety liofilizacji:
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów",
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat