TREK'N EATKurczak curry z ryżem 200g
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Trek'N Eat Kurczak curry z ryżem 200g

Danie liofilizowane  Trek’N Eat kurczak w sosie curry z ryżem. Dobrze znana i lubiana wersja szybkiego w przygotowaniu i smacznego dania z ryżu i piersi kurczaka doprawionego aromatycznym curry.

28,90 zł
check Wysyłamy w ciągu 24 godzin

Trek'N Eat danie liofilizowane - kurczak curry z ryżem,  porcja 200g - 627 kcal



Nowa odsłona liofilizatów marki Trek'N Eat. Już nie w wersji podzielonej na porcje 1 i 2 osobowe. Teraz możemy dobrać odpowiadającą nam opcję z uwzględnieniem wagi dania i jego wartości kalorycznej.

Na czym polega proces liofilizacji?
Liofilizacja jest to proces odwadniania produktów, który odbywa się   w niskich temperaturach (- 50°C), w warunkach próżni. Najprościej można określić iż jest to proces, w którym następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody, a na końcu tego procesu odbywa się dosuszanie w temperaturze  -40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób, charakteryzujący się poziomem wilgotności 1-2%.

Uzyskana w procesie liofilizacji jest niezwykle lekka, a jednocześnie nie traci takich właściwości jak smak, zapach czy składniki odżywcze, nie wymaga również zastosowania konserwacji chemicznej w celu długotrwałego przechowywania. Kolejną istotną cechą żywności liofilizowanej jest to, iż z łatwością można przywrócić jej pierwotny kształt po prostu zalewając ją wodą.

Zalety liofilizacji:

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
  • nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów",
  • duża oszczędność wody i gazu
  • okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat


Zastosowanie żywności liofilizowanej:
Wszystkie zalety żywności liofilizowanej sprawiły iż stała się ona nieodzowna podczas dalekich wypraw, a również staje się coraz bardziej popularna jako żywność na biwak, czy spływ kajakowy.

Skład: ryż 57%, pierś drobiowa 8%, śmietana, masło, skrobia, sól kuchenna, migdały, curry (2,5%), banany, cukier, ananas, przyprawa korzenna, glukoza, guma guar, ekstrakt z drożdży, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, kazeina, laktoza, substancja przeciwzbrylająca dwutlenek krzemu, środek aromatyzujący.
Mięso liofilizowane 12,8 g (odpowiada ok 64 świeżego mięsa)

Przyrządzanie:
Wrzącą wodę wlać bezpośrednio do opakowania, nie przekraczając zaznaczonej linii (520 ml), zawartość dokładnie wymieszać, opakowanie zamknąć i pozostawić na 10 minut.

Alergeny: laktoza, mleko, owoce łupinowe

 

8018563