Trek'n Eat danie z wołowiną i makaronem na ostro 160g
Data przydatności do spożycia Marzec 2022
Pożywne turystyczne danie liofilizowane z makaronem i wołowiną, papryką i warzywami. Porcja obiadowa dla miłośników dobrze doprawionych pikantnych potraw. Białko, węglowodany i smaczne warzywa uzupełnią energetyczne braki po aktywnie spędzonym dniu.
Trek'N Eat Danie danie z wołowiną i makaronem na ostro, porcja 160g
Data przydatności do spożycia Marzec 2022
Nowa odsłona liofilizatów marki Trek'N Eat. Już nie w wersji podzielonej na porcje 1 i 2 osobowe. Teraz możemy dobrać odpowiadającą nam opcję z uwzględnieniem wagi dania i jego wartości kalorycznej.
Na czym polega proces liofilizacji?
Liofilizacja jest to proces odwadniania produktów, który odbywa się w niskich temperaturach (- 50°C), w warunkach próżni. Najprościej można określić iż jest to proces, w którym następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody, a na końcu tego procesu odbywa się dosuszanie w temperaturze -40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób, charakteryzujący się poziomem wilgotności 1-2%.
Uzyskana w procesie liofilizacji jest niezwykle lekka, a jednocześnie nie traci takich właściwości jak smak, zapach czy składniki odżywcze, nie wymaga również zastosowania konserwacji chemicznej w celu długotrwałego przechowywania. Kolejną istotną cechą żywności liofilizowanej jest to, iż z łatwością można przywrócić jej pierwotny kształt po prostu zalewając ją wodą.
Zalety liofilizacji:
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów",
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zastosowanie żywności liofilizowanej:
Wszystkie zalety żywności liofilizowanej sprawiły iż stała się ona nieodzowna podczas dalekich wypraw, a również staje się coraz bardziej popularna jako żywność na biwak, czy spływ kajakowy.
Składniki: Makaron (50%), grysik pszenny, białko, sól, tłuszcz roślinny, wołowina (8%), skrobia, pomidory, papryka (3,5 %), cebula, sól kuchenna, przyprawy, ekstrakt z drożdży, laktoza, przyprawy kuchenne, ekstrakt wołowiny, karmel, dekstroza, substancja przeciwzbrylająca dwutlenek krzemu, środek aromatyzujący, zagęstnik: guma guar; maltodekstryna
Mięso liofilizowane: 14,1 g (odpowiada ok. 70,4 g świeżego mięsa)
Przyrządzanie: Gotującą się wodę wlać do linii napełnienia (650 ml) bezpośrednio do pojemnika, starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i poczekać 10 minut
- Kalorie: 638 kcal
- Węglowodany: 56 g/100 g
- Tłuszcz: 11,8 g/100 g
- Białko: 16,8 g/100g
- Waga netto: 160 g
- Waga po przygotowaniu: 640 g
- Alergeny: Gluten, Jaja, Laktoza, Mleko