Trek'N Eat danie liofilizowane - kurczak curry z ryżem, porcja 200g - 627 kcal
Nowa odsłona liofilizatów marki Trek'N Eat. Już nie w wersji podzielonej na porcje 1 i 2 osobowe. Teraz możemy dobrać odpowiadającą nam opcję z uwzględnieniem wagi dania i jego wartości kalorycznej.
Na czym polega proces liofilizacji?
Liofilizacja jest to proces odwadniania produktów, który odbywa się w niskich temperaturach (- 50°C), w warunkach próżni. Najprościej można określić iż jest to proces, w którym następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody, a na końcu tego procesu odbywa się dosuszanie w temperaturze -40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób, charakteryzujący się poziomem wilgotności 1-2%.
Uzyskana w procesie liofilizacji jest niezwykle lekka, a jednocześnie nie traci takich właściwości jak smak, zapach czy składniki odżywcze, nie wymaga również zastosowania konserwacji chemicznej w celu długotrwałego przechowywania. Kolejną istotną cechą żywności liofilizowanej jest to, iż z łatwością można przywrócić jej pierwotny kształt po prostu zalewając ją wodą.
Zalety liofilizacji:
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów",
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zastosowanie żywności liofilizowanej:
Wszystkie zalety żywności liofilizowanej sprawiły iż stała się ona nieodzowna podczas dalekich wypraw, a również staje się coraz bardziej popularna jako żywność na biwak, czy spływ kajakowy.
Skład: ryż 57%, pierś drobiowa 8%, śmietana, masło, skrobia, sól kuchenna, migdały, curry (2,5%), banany, cukier, ananas, przyprawa korzenna, glukoza, guma guar, ekstrakt z drożdży, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, kazeina, laktoza, substancja przeciwzbrylająca dwutlenek krzemu, środek aromatyzujący.
Mięso liofilizowane 12,8 g (odpowiada ok 64 świeżego mięsa)
Przyrządzanie:
Wrzącą wodę wlać bezpośrednio do opakowania, nie przekraczając zaznaczonej linii (520 ml), zawartość dokładnie wymieszać, opakowanie zamknąć i pozostawić na 10 minut.
Alergeny: laktoza, mleko, owoce łupinowe